BODEGA ARZUAGA NAVARRO
Bodegas Arzuaga Navarro ligt naast het beroemde huis Vega Sicilia en is in 1985 begonnen met het aanplanten van de eerste wijnstokken. Het totale landgoed omvat 1.400 ha met veel pijnbomen, eiken (encinas) en jeneverbessen naast de vele herten, wilde zwijnen en moeflons. Men bezit nu zo’n 210 hectare wijngaard, gedeeltelijk aan de rivier en gedeeltelijk op de prachtige Finca La Planta op de hoogvlakte. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma’s. De eerste jaren werden de druiven verkocht, pas vanaf 1993 werd de eerste eigen wijn gemaakt. Arzuaga Navarro is er in een paar jaar in geslaagd om tot de beste producenten te behoren in dit mooie wijngebied. Adolfo González is de talentvolle jonge oenoloog. Ignacio Arzuaga zwaait tegenwoordig de scepter terwijl vader Florentino het wat rustiger aan doet. Sinds een aantal jaar worden de Crianzas/Reservas etc. in een aparte nieuwe state of the art kelder (met oa tri optic selectie) gemaakt.
‘Pago Mota’ Chardonnay
Na een selectietafal worden de druiven langzaam en licht geperst. De most wordt een nacht geklaard (débourbage) en daarna vergist in nieuw Frans eiken. Lagering op deze vaten voor 2½ maand met af en toe batonnage. De wijn wordt maar een keer overgestoken om de elegantie te bewaren.
Goudgeel van kleur, in de geur exotisch fruit, ananas, citrus, boter en toast van het hout. Volle filmende smaak met een toets van hout, vettig van smaak, wat gekruid en verfrissend en dik tegelijk. Lange afdronk.
Bij visgerechten (ook gerookt), schaal- en schelpdieren, blank vlees en gevogelte, pasta’s, rijstgerechten, Aziatische smaken, groentegerechten, salades.
Prijs per fles: € 11,99
Doos à 6 flessen: € 67,00
Ribera del Duero ‘La Planta’
De druiven worden in kisten van 15 kg geoogst. Na ontsteling worden ondergaan de druiven een koude maceratie van 2 dagen. Vergisting van 7 dagen op 22ºC vindt plaats op roestvrij staal en de wijnen worden gelagerd op eikenhouten vaten. Deze ‘La Planta’ heeft 6 maanden lagering gehad op gebruik Amerikaans en Frans eiken (3e en 4e jaars). De wijn is gemaakt van de 25 tot 30 jaar oude stokken van de Finca La Planta, een 75 ha grote wijngaard op het plateau (800 m hoogte) van de Ribera del Duero
Robijnrood van kleur, rood fruit en licht gekruid in de geur, volle smaak met tonen van houtlagering, kaneel en een zwoele, zachte afdronk.
Bij stevig rood vlees, wild op diverse bereidingsmethoden vooral van de bbq, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Prijs per fles: € 14,99
Doos à 6 flessen: € 85,00