5 Aanraders van Bart

De eerste maanden van het jaar zijn weer een feit. een afwisseling tussen koude, natte en soms ook mooie dagen doen zich voor. 's Avonds lekker met de gordijnen dicht en heerlijk zitten voor een mooi glas wijn. Lekker koken met vrienden en een mooie wijn.....

Hieronder een 5-tal wijnen die op deze momenten mijn hart sneller doen kloppen. Zorg dat je deze wijnen dan ook ten alle tijden in huis hebt, dan heb je er altijd een bij een passend genietmoment!

Wijnen om aangenaam van te genietenVolgens Bart
1

Hensel Weissburgunder / Chardonnay

Deze niet alledaagse combinatie van Chardonnay met de Weissburgunder (Pinot Blanc) zorgt voor een spannende Bourgondische drinkbelevenis. De druiventrossen worden vanaf de bloei tot aan de oogst voortdurend zorgvuldig geïnspecteerd waarbij overtollige en kwalitatief mindere vruchten worden verwijderd (groen oogsten) om zo een optimale kwaliteit druiven te kunnen oogsten. Het fruit wordt zo laat mogelijk geoogst om te kunnen profiteren van een zo hoog mogelijk gehalte aan suikers en mineralen. Na de handmatige oogst en selectie worden de druiven van beide variëteiten ambachtelijk en afzonderlijk gevinifieerd om vervolgens als blend te worden gebotteld.
2

Mullineux Old Vines White

Swartland als wijngebied is de laatste jaren herontdekt. Zo zagen ook Andrea en Chris Mullineux in 2007 het potentieel van dit afgelegen gebied. De Chenin Blancs gemaakt van oudere wijnstokken staan inmiddels internationaal aan de top. Dat geldt ook voor deze Chenin Blanc gemaakt van oude wijnranken tot zelfs 80 jaar.

Deze Chenin Blanc is verder verrijkt met kleine pockets van mediterrane druivenrassen voor extra complexiteit, balans en aromatische lift. De druiven komen uit kleine wijngaarden gelegen op verschillende plekken in Swartland, waaronder de schist gronden van de Kasteelberg, de graniet gronden van Paardeberg en de ijzerrijke gronden heuvels bij Malmesbury. Dit alles is in prachtige harmonie gebracht door Andrea en Chris Mullineux.

3

Notte di Galileo Rosso Riserva

Druivenrassen/vinificatie:
Deze wijn wordt gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon geproduceerd door geselecteerde bedrijven in de heuvels van Euganean die zich geconformeerd hebben aan het kwaliteitsproject wat in 1998 gestart is door Cantina Colli Euganei. Doel is om de meest ideale omstandigheden te creëren voor de druiven in combinatie met de bodemgesteldheid. De wijngaarden in de heuvels van Euganei zijn gericht op het Zuidwesten en liggen 50 tot 200 meter boven de zeespiegel. De bodem is oud vulkanisch en rijk aan fossielen vooral kalkrijk. De druiven worden na de temperatuur gecontroleerde fermentatie 15 tot 18 maanden in hout bewaard. Aansluitend wordt de blend van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon gebotteld.
4

Bodegas LAN Rioja Reserva

Deze wijn is gemaakt van de Tempranillo druif, aangevuld met een klein deel Graciano. De druiven worden speciaal geselecteerd van 20-25 jaar oude wijnstokken uit de regio Rioja Alta en Rioja Alavesa. De fermentatie vindt plaats in RVS tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 28°C tot 30°C. De wijn vergist gedurende 3 weken, terwijl hij ondertussen rondgepompt wordt om zo het fruit en de kleur te ontwikkelen. Hij rijpt minimaal 16 maanden in hybride houten vaten, waarna nog 24 maanden in de fles.
5

Langmeil Valley Floor Shiraz

Het hart van Barossa is de Valley Floor, een hooggewaardeerd stuk van de eerste wijnbouwgrond die de basis en essentie vormt van deze wijn. Het grootste deel van de druiven voor deze wijn komen uit de Barossa Vallei en ongeveer een kwart van de druiven uit de Eden Vallei. De wijn rijpt in 16% nieuw Amerikaans eiken vaten en 84% in oude Amerikaans en Frans eiken vaten. Een perfect voorbeeld van een Shiraz uit deze regio!

Top 5 van Joost en Lynn

Hieronder ziet u een vijfmaal bieren die absoluut bij mijn favorieten horen. Het zijn verschillende soorten bier en ieder met een eigen smaak. En ze blijven heerlijk om te drinken.

De 5 bieren om altijd van de genieten!Volgens Joost van der Zanden
1

Horizont Night Shift RIS Ten. Whiskey & Bourbon BA

Dit is de serie waar we al een heel jaar op wachten. Eindelijk zijn ze er! De eerste 3 Night Shifts van de 6! Deze donkere BA bieren zijn het wachten waard. Stuk voor stuk pareltjes in een flesje. Verder ontvangt u per fles een unieke geschenkverpakking wat dit bier de status geeft die het verdient! Deze Variant is een Russian Imperial stout met een blend het bier dat op Tennessee Whiskeyvaten en op Bourbon vaten gelegen heeft. Pak deze zware jongen met handschoenen aan!
2

De 7 deugen Brut Ipa 7,5%

Brut IPA is een opkomende bierstijl, een champagnebier. Brut is een zeer droge champagne en bij de bierstijl Brut IPA gaat het dan om de combinatie van de hoppigheid van een IPA en de droge body van champagne. Een heerlijk en smaakvol bier voor tijdens de feestdagen.
3

Fourchette 7,5%

Tast the experience! Dit bier is een samen werking van meesterbierbrouwers en meesterkoks. Het perfecte bier om te combineren met eten! Fris en vol met fruit.
4

Brouwerij De Ambacht Grand Cru 10%

Het bier is koperblond met een stevige witte schuimkraag. Het smaakt moutig en kruidig met hints van abrikoos en noten. Ook proef je een frisse en fruitige tint.
Deze Grand Cru combineert lekker met gamba, zalm, gevogelte of varkenshaas.