Top 5 van Willem

Ik heb thuis een “bescheiden” voorraad wijn liggen. Zodat ik voor ieder moment de juiste wijn in huis heb. Mocht je denken dat het bijhouden van zo’n voorraad wijn iets is voor kenners, dan heb je het mis. Een voorraad aanmaken van wijnen waarmee je het hele jaar vooruit kunt kan al met de volgende vijf wijnen:

Vijf wijnen die je altijd thuis moet hebben liggen!Volgens Willem van den Brandt
1

Riesling

Wanneer in het voorjaar de asperges worden gestoken kijk ik als eerste naar mijn voorraad Rieslings. Want wat gaat dit type wijn fantastisch samen met een klassiek bord asperges met botersaus. Mijn favoriet? De Rieslings van Bernard Eifel! Loepzuiver, mineraal, strak. Zo hoort Riesling te zijn. En mocht je na het aspergeseizoen (per ongeluk) nog wat Riesling hebben laten liggen, schenk deze dan eens in bij een zuurkoolschotel of bordje boerenkool.
2

Sauvignon Blanc

En dan gaat mijn voorkeur uit naar Sancerre, van Domaine Salmon.

Sauvignon uit dit gebied kenmerkt zich door zijn minerale karakter. Een fris fruitige wijn die uitstekend samengaat bij salades (met geitenkaas) of een vispakketje uit de oven. Past trouwens ook prima bij een zonnige middag op jouw terras.

3

Chianti

Chianti, waarin de druif Sangiovese de hoofdrol speelt, kenmerkt zich door fris rood fruit en hoge zuren. Voor mij geen wijn die ik na een dag werken open en vervolgens mee op de bank plof. Maar na een middag verse pasta draaien en een goed gevulde pan met rode pastasaus moet, ik herhaal moet er Chianti op tafel. Kies, als je nog niet zo’n geoefende Chianti-drinken bent, voor een Chianti Superiore van Poggiotondo met 12 maanden rijping op eikenhouten vaten. Dat geeft ‘m net wat extra finesse!
4

Pinot Noir/ Spatburgunder

Boeuf bourguignon met een glas Pinot Noir. Een van traditie boers gerecht met een wijn vol boerse aroma’s. Een heerlijk bord voor in het najaar. En terwijl het rundvlees langzaam ligt te garen in de stoofpan duik ik alvast de kelder in. Want Pinot Noir droogt bij mij nooit op. En dat hoeft niet per se Pinot Noir uit de Bourgogne te zijn. Want deze Hensel Aufwind Spatburgunder (zo noemen ze Pinot Noir in Duitsland) uit Pfalz doet niet onder voor zijn Franse soortgenoten. En prijs kwalitatief gezien is die ook nog eens beter voor de portemonnee. Sudderen maar.
5

Champagne

Er is één wijn die altijd in mijn koelkast ligt. Want stel dat er zich spontaan een feestelijk moment voordoet. Dat kun je maar met een soort wijn vieren toch? Juist, Champagne! Mijn favoriet is Louis Roederer Brut. Een prachtige blend met gelijke delen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay wat deze wijn tegelijkertijd volle en frisse aroma’s geeft. Niks te vieren en toch Champagne in huis? Onthoud! Champagne is geen bewaarwijn.

Top 5 van Joost

Hieronder ziet u een vijfmaal bieren die absoluut bij mijn favorieten horen. Het zijn verschillende soorten bier en ieder met een eigen smaak. En ze blijven heerlijk om te drinken.

De 5 bieren om altijd van de genieten!Volgens Joost van der Zanden
1

Van Moll Toewijding 6,5%

Als ik het heb over een blond bier met pit, dan heb ik het over deze! De van Moll Toewijding is een prachtig blond bier vol van smaak, met een frisse, citrusachtige twist. Dit is een bier die je laat verrassen! En het leuke is, hij wordt in Eindhoven gebrouwen.
2

La Goudale Grand Cru 7%

Dit biertje hoort absoluut in mijn favorieten thuis. Het is een Grand Cru, Donkerblond van kleur en heel zacht van smaak. Voornamelijk proef ik tinten terug als vanille, maar ook lichte citrus tinten. Dit is echt een aanrader! Het bier wordt gebrouwen in Frankrijk.
3

Le Fort Dubbel 8,5%

Le Fort Dubbel, een dubbel die zowel tinten heeft van een gewone dubbel als de tinten van een quadrupel. Een hele mooie volle smaak met zowel karamel tinten, fruittinten en Gebrande moutsmaak in de mond. En in de afdronk gaat hij mooi over naar een zacht bittere smaak. Dit bier wordt gebrouwen in het Belgische dorp, Kortrijk.
4

Muifel Broeder Everardus Tripel 9%

Een geweldige Tripel uit het stadje Oss. Dit is een Tripel om van te genieten. Zo mooi vol, krachtig van smaak, met veel fruitige tinten. Hij heeft ook een mooie witte schuimkraag. Dit is een Tripel die je geproefd moet hebben!
5

Gulden Draak Classic 10,5%

Gulden Draak Classic, een Strong Ale. En ja, letterlijk 'Strong'. Dit bier heeft een 2e vergisting gehad. Voor de 2e vergisting worden wijngisten gebruikt waardoor deze zware jongen een eigen aroma krijgt. Een Strong Ale vol van smaak met veel zachte tinten. Het bier wordt gebrouwen in het dorp Evergem in België.